Gregor Bohnec
Ustanovitelj / kognitivni trener

19. 11. 2023

Razumeti otrokove možgane: Ključ do izboljšane pozornosti in učenja

Zamislite si, da so možgani vašega otroka kot neskončno radoveden robot, ki neprestano išče nove izzive. Če se robot loti zlaganja drv, bo to naredil na najbolj učinkovit način, izračunal najkrajše poti in v enakomernem ritmu opravil nalogo. Človeški možgani pa so precej bolj kompleksni in dinamični.

Za razliko od robota so naši možgani biološki, živi organizem, ki mora biti stalno aktiven. Ta stalna aktivnost se odraža v njihovi nenehni potrebi po procesiranju informacij, ne glede na to, ali smo budni ali spimo. To še posebej velja pri otrocih, kjer se možgani še razvijajo in so nenehno v iskanju novih stimulacij.

Ko otroci opravljajo monotone naloge, kot je učenje ali domače naloge, njihovi možgani hitro avtomatizirajo procese in začnejo iskati dodatno stimulacijo. To se lahko manifestira kot zmanjšana pozornost, motnje pri koncentraciji ali hitro preklapljanje na druge dejavnosti. Pri otrocih z motnjami pozornosti je ta potreba po stimulaciji še bolj izrazita. Problem, ki pri tem nastane je zmanjšana moč možganov, ki je namenjena osnovni nalogi, kar se pozna na slabši uspešnosti otroka.

V Neurobeans smo razvili metode in vaje, ki pomagajo usmeriti to naravno tendenco možganov. S tehnikami, kot je zavedno opazovanje misli, učimo otroke, kako prepoznati in nadzorovati svoje misli. Ko se pojavijo distrakcije, jih naučimo, kako jih opaziti in se ne odzvati na avtomatske miselne vzorce. Namesto da bi se prepustili toku nepovezanih misli, se naučijo ohraniti fokus na trenutni nalogi.

To znanje je ključnega pomena za starše in učitelje. Razumevanje, kako delujejo možgani vaših otrok, vam omogoča, da jih bolje podpirate pri šolanju in vsakodnevnih aktivnostih. V delavnicah, ki jih ponujamo, se boste naučili tehnik in strategij, ki jih lahko uporabite doma ali v razredu, da izboljšate pozornost in motivacijo vaših otrok.

Vabimo vas, da se pridružite našim programom, kjer lahko iz prve roke izkusite, kako lahko Neurobeans izboljša šolsko uspešnost in splošno dobrobit vašega otroka.

Prijavite se na Neurobeans Novičnik!

Nasveti, novice in članki kognitivnih trenerjev!
.

Copyright ©2023 Neurobeans. All rights reserved.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram