07. 05. 2021

Z odlično učinkovitostjo do boljših rezultatov in več prostega časa

Večjo učinkovitost dosežeš, če se učenja in domačih nalog lotiš na prav način. Ključ do uspeha torej ni, da šolskemu delu namenjaš veliko časa, ampak da čas namenjaš pametnim stvarem. Tako lahko dosegaš boljše rezultate v šoli in drugod, pri tem pa ti več časa ostane za prostočasne aktivnosti.

Dobra novica je, da se učinkovitosti lahko nauči prav vsak! Zato s teboj delimo pet nasvetov, kako z manj truda doseči več.

1. Pripravi načrt!

Se tudi tebi kdaj zgodi, da brezglavo postopaš po sobi in ne veš, kje in kako začeti? Verjetno izpuščaš prvi pomemben korak do odlične učinkovitosti, ki se začne že pred samim učenjem.

Preden se lotiš učenja, si pripravi načrt!

Naredi seznam opravil, najbolje od najpomembnejšega do najmanj pomembnega, in nato začni z najpomembnejšo nalogo iz seznama!

Opravljeno nalogo prečrtaj, obkljukaj ali drugače označi. Ko opraviš vse aktivnosti, si privošči nagrado!

2. Spremljaj čas!

Tudi ti namenjaš šolskemu delu celo popoldne, ampak se vseeno slabo naučiš ali pa ti zmanjkuje časa? Se tudi tvoji petminutni odmori zavlečejo v gledanje serije za 45 minut? Verjetno pozabljaš na ključen korak za odlično učinkovitost.

Ko si pripraviš načrt in se lotiš učenja, spremljaj čas!

Pomembno je, da spremljamo, koliko časa se aktivno učimo ali opravljamo domačo nalogo in koliko časa smo na odmoru.

Ni tako pomembno, za koliko časa nastaviš časovnik, pomembno je samo, da v času za učenje ne počneš ničesar drugega (npr. si dopisuješ preko telefona), ampak se samo učiš. Za šolsko delo svetujemo, da si časovnik nastaviš med 20 in 45 min, sam/a lahko najdeš najustreznejši čas zase! Namig: krajši čas seanse nas motivira, da se lažje lotimo dela. Samo pomisli: Ali bi se naporen predmet lažje spravil/a učiti za 25 min ali za dve uri?

Enako pomembni kot vzdrževanje pozornosti med učenjem pa so odmori! Če delamo predolgo v enem kosu, postanemo neučinkoviti in temu sledijo neželeni rezultati. Možgani potrebujejo čas, da predelajo informacije in si odpočijejo. Zato si po vsaki seansi učenja vzemi odmor in pojdi stran od pisalne mize. Med odmorom je priporočljivo popiti nekaj vode, prigrizniti kaj zdravega, se razmigati.

Sicer uporaba telefona tudi med odmori ni priporočljiva, saj negativno vpliva na našo pozornost. Ampak če se res ne nameravaš odpovedati telefonu, potem je vsekakor bolje, da ga uporabljaš samo med odmori in se mu med učenjem povsem odpoveš. Kako si pri tem pomagati, lahko prebereš pod naslednjo točko.

Odmori so navadno prijetnejši od učenja, zato se lahko precej zavlečejo. Da se temu izognemo, si nastavimo časovnik tudi med odmori. Svetujemo odmore dolge med 5 in 10 min, po daljšem času učenja pa si je dobro vzeti tudi daljši odmor, npr. eno uro.

3. Odloži telefon s pomočjo aplikacij Forest (Android) in Flora (iOS)!

Med šolskim delom pregleduješ aplikacije (Facebook, Instagram, YouTube …) in se nikakor ne moreš zbrati ter končati domače naloge? Aplikacija ti pomaga, da ostaneš osredotočen/a na aktivnost, ki jo izvajaš (npr. učenje ali opravljanje domače naloge). Vsebuje tudi časovnik, s katerim lahko pametno spremljaš, koliko časa nameniš učenju in koliko časa si na odmoru.

Mrtvo drevo ostane v tvojem gozdu za vedno in te spominja na neuspelo seanso učenja, kar te lahko res motivira, da vztrajaš pri učenju!

Namestiš si jo lahko tako na pametnem mobilnem telefonu kot na računalniku!

ForestApp je brezplačna aplikacija v operacijskem sistemu Android, brezplačna alternativa za operacijski sistem iOS pa je Flora App.

4. Naporno učenje je lahko lažje in zabavnejše s prijateljico ali prijateljem!

Skupinsko učenje sicer ne ustreza vsem, ampak morda ti lahko zelo pomaga! Imaš težave z motivacijo in rad/a debatiraš o snovi? Potem je ta korak verjetno zelo pomemben zate.Če se težko sam/a lotiš šolskega dela, prosi nekoga, da se s teboj uči, ti pomaga in te spodbuja!

Lahko prosiš sošolko ali sošolca, se greš učit v knjižnico, se s kom povežeš preko spleta (npr. preko aplikacije Zoom), prosiš lahko tudi starše, če te lahko malo nadzorujejo in spodbujajo.

Če te skrbi, da te bodo drugi ljudje vseeno motili ali pa ti nikogar ne uspe prepričati, da se uči s teboj, lahko greš na YouTube. Tam najdeš večurne posnetke učenk in učencev, ki se snemajo med učenjem, da ti delajo družbo.

5. Preveri svoje znanje!

Se tudi tebi kdaj zgodi, da imaš pred testom ali spraševanjem občutek, da ti je snov jasna in ti gre dobro, ko pa vidiš vprašanja na testu, nanje preprosto ne znaš odgovoriti? Morda je za to kriva testna anksioznost (strah, tesnoba med testom), pri čemer si lahko pomagaš s tehnikami sproščanja. Vzrok neznanju na ocenjevanju pa je lahko tudi to, da izpuščaš pomemben korak med učenjem za ocenjevanje znanja.

Pred testom ali spraševanjem preveri, kaj znaš dejansko sam/a oblikovati v odgovor. Naj ti ne bo dovolj, da snov »razumeš«!

Učenje z razumevanjem je zelo pomembno, ampak na ocenjevanju znanja je treba svoje razumevanje in znanje tudi dobro ubesediti. Kako ti to gre, lahko preveriš z reševanjem različnih vaj, npr. iz učnih listov, delovnih zvezkov, preverjanj znanja, med drugim lahko precej nalog najdeš na spletu.

Kot smo zapisali na začetku, pa je pomembno, da čas namenjaš pametnim stvarem. Zato ni dovolj, da samo rešuješ vaje, ampak moraš tudi preveriti svoje rešitve. Nima smisla, da tri ure rešuješ naloge na napačen način, kajne?

Kadar pa nimaš na voljo nekih posebnih vaj, lahko prosiš nekoga, da te sprašuje ali pa preizkusiš znanje določene snovi tudi sam/a. To storiš tako, da zapreš zvezek in na list papirja zapišeš vse, česar se spomniš o tej snovi. Tako lahko primerjaš, kaj ti je uspelo priklicati iz spomina in česa se moraš še naučiti.

V tem članku smo predstavili pet ključnih korakov do vrhunske učinkovitosti. Če te zanima, kako si olajšati učenje, poglej članek 101 pripomoček za lažje, bolj zabavno in učinkovitejše učenje.

Prijavite se na Neurobeans Novičnik!

Nasveti, novice in članki kognitivnih trenerjev!
.

Copyright ©2024 Neurobeans. All rights reserved.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram