06. 05. 2021

101 pripomoček za lažje, bolj zabavno in učinkovitejše učenje

Brskaš po spletu, namesto da bi spravil/a učiti? Imaš jutri test iz res bednega predmeta in iščeš magične skrivnosti za učinkovitejše učenje? Ti delo za šolo postaja dolgočasno in si ga želiš popestriti?

Iskanje trikov in pripomočkov, s katerimi si lahko olajšamo učenje ni znak lenobe, ampak iznajdljivosti! To pomeni, da si korak bližje k učenju na pameten način. Z različnimi učnimi orodji si lahko pomagamo, da nam je učenje lažje, zanj porabimo manj časa in dosežemo še boljši rezultat!

V nadaljevanju predstavljamo preizkušen seznam pripomočkov, s katerimi so si učenci popestrili učenje ter se učili na učinkovitejši način. Seznam bomo sproti dopolnjevali in razvijali, tako da svetujemo, da si povezavo shraniš in jo obiščeš še kdaj kasneje.

1. Odloži telefon s pomočjo aplikacij Forest (Android) Flora (iOS)!

Med šolskim delom pregleduješ aplikacije (Facebook, Instagram, YouTube …) in se nikakor ne moreš zbrati ter končati domače naloge? Aplikacija ti pomaga, da ostaneš osredotočen/a na aktivnost, ki jo izvajaš (npr. učenje ali opravljanje domače naloge). Vsebuje tudi časovnik, s katerim lahko pametno spremljaš, koliko časa nameniš učenju in koliko časa si na odmoru.

Kako aplikacija deluje?

Mrtvo drevo ostane v tvojem gozdu za vedno in te spominja na neuspelo seanso učenja, kar te lahko res motivira, da vztrajaš pri učenju!

Namestiš si jo lahko tako na pametnem mobilnem telefonu kot na računalniku!

Forest aplikacijo lahko namestiš v operacijskem sistemu Android, Floro pa v operacijskem sistemu iOS.

2. Aplikacija Photomath za pomoč pri matematiki

Sanjaš o aplikaciji, ki zate reši zahteven matematičen problem? Kaj pa če ti aplikacija še razloži korake za reševanje te naloge? Takšna aplikacija obstaja!

3. Skupinsko učenje z Youtuberji

Skupinsko učenje sicer ne ustreza vsem, ampak morda ti lahko zelo pomaga! Imaš težave z motivacijo in rad/a debatiraš o snovi? Se sam/a težko lotiš šolskega dela?

Prosi nekoga, da se s teboj uči, ti pomaga in te spodbuja! Lahko prosiš sošolko ali sošolca, se greš učit v knjižnico, se s kom povežeš preko spleta (npr. preko aplikacije Zoom), prosiš lahko tudi starše, če te lahko malo nadzorujejo in spodbujajo.

Če te skrbi, da te bodo drugi ljudje vseeno motili ali pa ti nikogar ne uspe prepričati, da se uči s teboj, lahko greš na YouTube. V brskalnik napiši »study with me«. Tako najdeš večurne posnetke učenk in učencev, ki se snemajo med učenjem, da ti delajo družbo in te spodbujajo.

4. Glasba za učenje

Glasba nam pri učenju ali drugih aktivnostih lahko pomaga pri koncentraciji. Na ta način lahko zapolnimo del možganskih kapacitet, da se možgani ne ukvarjajo z nepomembnimi stvarmi, ampak se lažje osredotočijo na aktivnost, ki jo opravljamo.

Pri tem premisli, ali je glasba med učenjem koristna zate ali ne v določenem trenutku. Nekaterim pomaga pri osredotočenju, druge še bolj zmoti.

Kadar smo zelo aktivirani in budni, morda celo nekoliko tesnobni, je lahko bolje, da se učimo v tišini. Takrat naši možgani namreč z večjo ostrino sprejemajo informacije. To je za informacije iz zvezka, ki se jih želimo naučiti sicer dobro, ampak hkrati pa lahko pretirano sprejemamo dražljaje, ki prihajajo od glasbe, ki jo poslušamo. Glasba lahko prevzame preveč naše pozornosti.

Obratno lahko v trenutkih, ko smo premalo aktivirani, celo malo zaspani, glasbo uporabimo kot dodatno stimulacijo, ki nam lahko pomaga aktivirati možgane in jih pripraviti na delo.

Če ugotoviš, da je glasba zate koristna med učenjem, je pomembno, da dobro izbereš glasbo. Ta naj nima besedila, ne prevzame preveč tvoje pozornosti, ne bo preglasna ali preveč živahna. Tako odsvetujem, da poslušaš najljubšo glasbo ali glasbo iz radia.

Se ti zdi izbor primerne glasbe velik zalogaj? Brez skrbi! Spodaj najdeš že pripravljene sezname predvajanja.

Ambientalna glasba z zvoki narave: https://www.youtube.com/watch?v=lE6RYpe9IT0&list=RDQMhl0FiLpY-qs&start_radio=1

Klasična glasba z Mozartovimi skladbami. Te pozitivno vplivajo na delovanje možganov med učenjem.

Ambientalna glasba:

5. Razlagamo.si

Si kak dan manjkal/a v šoli in rabiš razlago za tisti dan? Si kakšno snov pozabil/a ali je ne razumeš dobro? Bi rad/a pred testom ali spraševanjem preveril/a, če vse prav razumeš? Ti dela težave kakšna matematična naloga ali imaš tik pred testom dodatno vprašanje?

Za vsak predmet v osnovni in srednji šoli najdeš pomoč na slovenski spletni strani https://razlagamo.si/za-ucence/ .

Na spletni strani najdeš koristne vsebine, nasvete, pomoč in razlago. To je predstavljeno v obliki interaktivnih gradiv in video razlag.

Ti splošne razlage ne zadostujejo in imaš specifično vprašanje? Piši jim in pomagali ti bodo. Spletna stran namreč nudi podporno komunikacijo ob težavah, vprašanjih, nalogah, ki jih ne znaš rešiti.

6. Pripomočki za delanje miselnih vzorcev

Imaš rad/a miselne vzorce, ampak jih ne znaš izdelovati? Si želiš izdelati urejene miselne vzorce, za katere ne potrebuješ risarskih sposobnosti?

Spodaj zate predstavljamo nabor brezplačnih spletnih orodij in aplikacij, s pomočjo katerih lahko ustvariš miselne vzorce po svojih željah. Pridobiš lahko tudi ideje za ustvarjanje miselnih vzorcev, ki jih izdelaš ročno.

7. ...

In še 95 drugih pripomočkov ter nasvetov, ki jih delite z nami in jih bomo vsak mesec objavili v tem prispevku 😊.

Veš za pripomoček ali imaš idejo, kako si olajšati učenje, in to želiš priporočati sošolcem? Pomagaj nam zgraditi seznam, ki bo vsem v pomoč! Vpiši jo v komentar spodaj ali pa nam jo pošlji na e-mail(info@neurobeans.si). Vsak mesec bomo najboljše nagradili.

Prijavite se na Neurobeans Novičnik!

Nasveti, novice in članki kognitivnih trenerjev!
.

Copyright ©2024 Neurobeans. All rights reserved.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram